Uzun Süre Kullanılamayacak Araç Saklanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Belki işe yürüyerek gitmeye başladınız veya belki araba paylaşımından evde eğitime geçtiniz. Her iki durumda da, hayat sizi bir arabanın eskisi kadar gerekli olmadığı durumlara sokabilir. Arabanızı kullanmıyorsanız, bir aracın çeşitli parçalarının kullanılmadığında bile nasıl aşınabileceğini anlamak önemlidir. Arabanızın eskimesine izin vermek istemezsin! İşte arabanızı uzun süreli saklarken yapmanız gerekenler.
Arabanızı Uzun Süreli Saklarsanız Ne Olabilir?
Bir arabayı park halinde ve uzun süre kullanılmadan bırakmak göründüğünden daha karmaşıktır. Lojistik açısından, nereye park edeceğinizi, depolama çözümünüzün ne kadara mal olacağını ve depolama maliyetinin aylık bütçenizle çalışıp çalışmadığını bulmanız gerekir! Mekanik açıdan, uzun süreli depolamanın aracınızın bileşenleri üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmalısınız.
1) Gaz Tankında Nem Birikmesine Neden Olabilir.
Bir araba haftalarca veya aylarca depoda bırakıldığında, havadaki nem aracın yakıt deposuna doğru ilerleyebilir. Nem, buzlu bir bardak limonata üzerindeki "ter" damlaları gibi gaz deposunda yoğunlaşır. Sonunda aşağıya ve yakıtınıza damlar. Bu su damlacıkları aracınızın içindeki gazı kirletir ve bu da hızlanma sırasında gücün azalmasına, motorun sıçramasına ve yakıt enjeksiyon sisteminin hasar görmesine neden olabilir.
Arabanızın benzin deposunu uzun süreli depolama için hazırlama: Arabanızı boş bir benzin deposuyla saklamayın! Dolu bir depo, nemin içeride birikmesini zorlaştırır, bu da yukarıda belirtilen sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
2) Akünün Kısmen veya Tamamen Boşalmasına Neden Olabilir.
Arabalar, hırsızlık önleme cihazı, saat ve radyo gibi özellikleri desteklemek için enerji harcayarak, çalışmadıklarında bile elektrik kullanma eğilimindedir. Düzenli sürüş yaptığınızda, alternatörünüz hareket halindeyken aküyü şarj eder. Ancak aracınız park halindeyken bu şarj işlemi gerçekleşmez, bu nedenle aracınızı birkaç gün park halinde bıraktıktan sonra bile bitmiş bir akü ile karşılaşabilirsiniz!
Aracınızın aküsünü uzun süreli saklama için hazırlama: Arabanızla aynı bölgede olmayacaksanız, alternatörün aküyü düzenli olarak şarj etmesi için güvendiğiniz birinin haftada bir sürmesini sağlayın. Alternatif olarak, araç aküsünün eksi kablosunu çıkarmayı düşünün (ancak bunun nasıl yapılacağına ilişkin adım adım talimatlar için kullanıcı el kitabınıza bakın).
Negatif akü terminalinin bağlantısını kesmek, araç kullanımda değilken akünüzün şarjını kaybetmesini önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, tüm elektronik ayarlarınızı da sıfırlar, yani radyo ön ayarlarınızı ve Bluetooth yapılandırmanızı kaybedersiniz. Bu, arabanızı tekrar vitese takmaya hazır olduğunuzda çalışan bir akü için ödenecek küçük bir bedeldir.
3) Lastiğin Düz Aşınmasına Neden Olabilir.
Bir araç uzun süre park edildiğinde, aracın ağırlığı, lastiğin yere değdiği alan olan lastik temas alanına basınç uygular. Zamanla, bu basınç lastik sırtını aşındırabilir ve temas yamasının düz ve sert hale gelmesine neden olarak lastik performansını ve dayanıklılığını tehlikeye atabilir. Lastik düz lekelenmesi, özellikle düşük sıcaklıkların hava basıncının önemli ölçüde düşmesine neden olabileceği soğuk iklimlerde yaygındır.
Lastiklerinizi uzun süreli depolama için hazırlama: Aracınızı saklamadan önce, lastikleri düz lekelenmeyi geciktirmeye ve hatta önlemeye yardımcı olmak için üreticinin önerdiği düzeylerde şişirin. Bir aydan daha uzun süre uzakta olacaksanız, yokluğunuz boyunca lastiklerin aynı temas yamalarında oturmamasını sağlamak için birkaç haftada birinin arabanızı yeniden park etmesini sağlayın.
4) Motor Yağının Kirlenmesine Neden Olabilir.
Yakıt deposu gibi, motor yağı odanıza da nem girebilir ve bu da motor yağınızı sulayabilir (ve kirletebilir). Düzenli olarak araç kullandığınızda, motor yağı aşırı nemi "kaynayan" yüksek sıcaklıklara ulaşır. Ancak uzun süreli park etme, yağ haznesinde nemin birikmesine izin verir. Suyla kirlenmiş yağ, motorunuzun hareketli parçalarını yağlama ve motor sıcaklığını düzenleme işinde daha az verimli olacaktır.
Motor yağınızı uzun süreli depolama için hazırlama: Kullanılmış/eski yağın zaten kirlenmiş olma olasılığı daha yüksek olduğundan , aracınızı saklamadan önce filtre değişimi ile yağ değişimi yaptırmak motorunuzu korumaya yardımcı olabilir.
5) Araca Kozmetik Hasara Neden Olabilir.
Dışarıda park edilmiş bir araba bırakmak boyaya zarar verebilir. Ama aynı zamanda garaja park etmenin de boya korumasını tamamen "kaplamadığını" biliyor muydunuz? Bir garajın içinde bile, arabanızın yüzeyinde kir ve kalıntılar birikebilir. Zamanla, toz ve kir arabanızda aşındırıcı bir tabaka oluşturur, boyanın koruyucu üst tabakasını aşındırır ve onu çizilmelere ve güneş hasarına karşı daha duyarlı hale getirir.
Uzun süreli saklama sırasında arabanızın dışını koruma: Arabanızın kozmetik çekiciliğini korumaya yardımcı olmak için, onu sıcaklık ve nem kontrollü bir ortamda saklayın. Saklamadan önce iyice yıkayın, solmasını ve renk bozulmasını önlemek için tercihen boya koruyucu bir cila ekleyin. Son olarak, sıkı bir araba kılıfı ile ek koruma katmanı uygulayın. Bu boyanın üst katında çizilmeye neden olan toz ve kalıntıların korunmasına yardımcı olur.
6) Arabanızı Kemirgen Sığınağına Çevirebilir.
Arabanızı ılıman sıcaklıklara sahip kuru bir ortamda saklamak boya işi için harikadır, ancak aynı zamanda aracınızı kemirgenler için rahat bir yuvaya da dönüştürebilir. Fareler hoş olmayan bir sürpriz olmanın yanı sıra, kabloları ve hortumları çiğneyerek, motor bölmelerinizde yuvalar yaparak ve gittikleri her yere kokulu (ve potansiyel olarak tehlikeli) pislikler bırakarak aracınızda hasara yol açabilirler!
Uzun süreli depolama sırasında arabanızı kemirgenlere karşı silahlandırma: Arabanızın ve içinde sakladığınız alanın, farelerin yiyebileceği veya bir yuva yapmak için kullanacağı kuş yemi, eski şeker ambalajları, karton, kağıtlar ve unutulmuş fast food poşetlerine dikkat edilmelidir. Egzoz borusu ve hava girişi gibi farelerin arabanıza girmek için kullanabileceği tüm gizli delikleri kapatmak için çelik yün veya ağ kullanabilirsiniz.
7) Fren Bileşenlerinizin Yapışmasına Neden Olabilir
.
Aracınızı park freni açıkken uzun süre park halinde bırakmak, özellikle araç yoldaki tuz ve su gibi elementlere maruz kaldığında, park freninizin paslanmasına neden olabilir. Bu tür bir el freni sıkışması korozyonu meydana geldiğinde, birçok sürücü kendilerine çekici çağırmaktan başka seçenek bulamaz.
Uzun süreli araç depolama için frenlerinizi hazırlama: Aracınız park halindeyken neredeyse her zaman el frenini çekmeniz tavsiye edilse de, uzun süreli depolama kuralın bir istisnasıdır. Arabanızın depodayken yuvarlanabileceğinden endişeleniyorsanız, bunun yerine tekerleklerin arkasına özel bloklar (tekerlek takozu denir) koyun.
Tüm rehberimizi inceleyip bilgi edindiğinize göre artık doğru yedek parça seçimini Yedpama Yedek Parça Marketi üzerinden seçip alabilirsiniz. Yedek parça ihtiyacınızı güvenilir ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Yedek parçalar hakkında bilgi almak için lütfen bize ulaşın.