Araç Muayenesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hayatınızın ilk arabasını satın aldınız ve aracınızın muayene zamanı geldi. Aracınızı ilk kez muayeneye götüreceğiniz için bu konu hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmamanız gayet normal. Ayrıca aracınızı hangi aralıklarla muayene ettirmeniz gerektiğini de bilmiyor olabilirsiniz. Ancak araç muayene işlemleri son derece önemlidir ve yaşanacak gecikmelerden dolayı ceza alabilirsiniz. Araç muayenesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.
Araç Muayenesi Nedir ve Ne Zaman Yaptırılır?
Araç muayenesi motorlu ve motorsuz araçlar için belirli sürelerde yaptırılması gereken yaptırılmadığı halde çeşitli cezalara tabi tutulduğunuz aracın trafiğe çıkması için uygun olup olmadığını belirleyen sistemdir. Araç muayenesi hem sizin güvenliğiniz için hem de aracınızın trafiğe çıkabilmesi için çok önemlidir. Bu nedenle belirli aralıklarla araç muayenesi yaptırmanız zorunludur.
Araç muayeneleri Trafik Muayene İstasyonları tarafından yapılmaktadır. Araç muayenesinin en önemli amacı trafikteki araçların kusurlarının giderilmesi ve trafik güvenliğini artırmaktır. Aracınız sıfır bir araç ise ilk 3 sene muayene yaptırmanıza gerek yoktur. Aracınızın ilk muayenesinden sonra her iki yılda bir aracınızı muayene ettirmek zorundasınızdır.
Muayene geçerlilik süresini bilmiyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız Ruhsattaki Tescil Tarihi kısmına bakabilirsiniz. Arabalarda olan 2 yılda bir muayene konusu motosikletler içinde geçerlidir. Traktörlerde ise lastik teker var ise her üç yılda bir muayenesi yaptırılmak zorunludur. Ticari araçlarda ise bu zaman 1 yıla düşmektedir. Ticari araçların muayenesi her 1 yılda tekrarlanmalıdır.
Araç Muayenesine Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler?
• Araç muayenesine gitmeden önce randevu almanız gerekmektedir. Randevu işlemlerini araç muayene işlemlerini gerçekleştiren TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.
• Aracınızın herhangi bir borcunun olmaması önemlidir. Borcu olan arabaların muayenesi yapılmamaktadır.
• Ruhsatınızdan egzoz gazı emisyon ölçümünüzün geçerliliğini kontrol etmeniz gerekmektedir.
• Araç muayenesinde ihtiyaç duyacağınız belgeler Ruhsat, Trafik Sigortası ve araç sizin değilse vekalet gerekmektedir.
• Aracınızdaki yakıt sistemi LPG/CNG ise bu tankın üzerindeki etiketin okunabilir olması önemlidir.
• Aracınız için gerekli olanlardan biri de ilk yardım çantasıdır. İlk yardım çantası içinde olması gerekenleri tamamlayıp kesinlikle arabanızda bulundurmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra reflektör, yangın söndürme tüpü ve stepne bulunmak zorundadır.
Araç Muayenesi Sonuç Değerlendirmesi Ne Anlama Gelir?
Araç muayenesi sonunda üç türlü sonuç ortaya çıkabilir. Bunlar kusursuz, hafif kusurlu ve ağır kusurludur. Eğer aracınız kusursuz çıkmış ise aracınızda hiçbir problem bulunmamakta ve trafiğe çıkmanızda engel görülmemektedir. Aracınız hafif kusurlu ise ufak tefek problemlerin olması yanı sıra trafiğe çıkmanızda engel görülmemektedir. Ancak ağır kusurlu arabaların trafiğe çıkması yasaktır. Yetkililer tarafından aracınızı yaptırdıktan sonra 1 ay süre ile tekrar muayeneye gelip aracınızı ücretsiz muayene ettirebilirsiniz.
Araç Muayenesi Süreci ve Ceza Yazılma Durumları
Araç muayenelerinde araç kabul işlemlerinden sıra aldıktan sonra internet üzerinden aldığınız randevu kağıdını bastırmanız gerekmektedir. Sıranız geldiğinde belgeleri görevliye teslim etmenizle birlikte ücreti burada ödemeniz gerekmektedir. Muayene ücreti peşin olarak alınmaktadır ve dolayısıyla taksitlendirme gibi bir durum söz konusu değildir.
Aracınızın muayene işlemlerini yaptırmaya gittiğinizde belgelerinizi kontrol eden görevli daha sonra aracınızı da kontrol eder. Görevlinin daha rahat görmesi için reflektörü ve ilk yardım çantasını görünür bir yere koymanız işleminizi daha kolaylaştıracaktır.
Eğer araç muayenesi yaptırmazsanız cezanın yanında trafiğe çıkmanızda yasaklanır ve ceza kesilir. Muayenesi gecikmiş bir araçla trafik polisine yakalanmanız durumunda ise 108 TL ceza yazılır. Muayeneye geç gittiğiniz taktirde ise %5 gibi bir miktar faiz uygulanır. Bu nedenle tüm bu prosedürleri takip etmeli ve zamanı geldiğinde aracınızın muayenesi yaptırmalısınız.
Güncel Araç Muayene Ücretleri
Araç muayene ücretleri her yıl yeniden belirlenerek farklı bir ücretlendirme politikası izlenir. 2020 yılı için belirlenen araç muayene ücretleri ise şöyledir:
• Kamyon, otobüs, çekiciler ve tankerler için belirlenen muayene ücreti 462,56 liradır. Bu rakama KDV dahildir.
• Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, römork ve yarı römorklar için ise belirlenen muayene ücreti 342,2 liradır ve bu tutara KDV dahildir.
• Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletler için muayene ücreti ise KDV dahil 174,64 lira olarak belirlenmiştir.